sreda, 29. avgust 2007

Promet - nove kazni

Danes mi je pritisk dvignil komentar voditeljice oddaje Svet (A kanal; 29. 8. 2007; 18.00) glede predloga novih kazni v prometu.

Sprašuje se, kako bodo ubogi ljudje plačevali kazni, če bodo v naselju peljali 80 km/h (kazen je 1000€ in kup točk) ali več? Halo? Ubogi? Kje pa!! Kdo pa sili voznika, da vozi tako hitro. Naj si bjonda (ni blond, ampak take stresa, da jo lahko bjonde tožijo) naštima možgane na pravo frekvenco. Vem da je Svet rumena napumpana oddaja, ampak kar je preveč je preveč. Tudi fant, ki so ga kazali je revež in se mi smili. Ampak kriv si je sam, ker je vozil motor brez čelade. To da ga kažejo v oddaji je višek arogance do človeka in njegovega dostojanstva.

No da se vrnem nazaj na hitrosti. Pamet v glavo, rokavice na roke in lahko nogo pa omejitvah, je moj nasvet. Tako ne bomo filali proračuna!! Vsak voznik, ki pelje hitro je sam kriv in naj tudi sam plača. Tudi sam sem že plačal, pa nisem nič jezen, sam sem bil kriv.

7 komentarjev:

persson pravi ...

Popolnoma se strinjam z vsem napisanim!
Oddaja Svet na A kanalu je pa podn od podna. Jaz sem jo parkrat gledal in ne razumem ljudi, ki to gledajo vsak dan (pa jih sigurno ni malo). Ta oddaja "proizvaja" same pesimiste,saj drugačen, glede na njihove vesti, ne moreš biti.

Gregor Doler pravi ...

Tako ja, ravno danes sem se o tej temi pogovarjal s poklicnim voznikom in se prav tako sprašuje od kje jim tako visoke kazni. Najvišje v EU. Ampak vse to bi bilo čisto vredu, oba sma se strinjala, samo če ne bi imeli pa NAJNIŽJIH plač v EU!
Ob tej dotični temi je bilo ravno po radiu da odstopa(med drugimi tudi) minister za promet, kar mi nekako napeljuje (samo moja domneva) da iz sprejetja tega zakona ne bo nič, verjetno je bilo bolj kot ne zastraševanje voznikov... Ampak dobro, nazaj k temi! Aja, o tem pa nimam nič kaj povedati, ker sam osebno ne gledam omenjene oddaje, tako da se oproščam za smetenje na blogu!

Hvala in lp

yambor pravi ...

Saj ne smetiš.

Nisem rekel, da so kazni visoke. Priznam, da so svinjsko visoke.

Ampak trdim, da ni nihče ubogi, če vozi prehitro in mora plačati. Za hitro vožnjo se voznik sam odloči in naj plača posledice. Mogoče pa kdo pomislil na denarnico in umakne nogo z gasa. Bolje tako kot pa da ubije pešca, naredi invalida ali kaj podobno.

Žal smo ljudje take živali, da trzamo le na kazni. Žal.

yambor pravi ...

Aja, še to.

Ni finta v višini plače, ampak v kulturi vožnje.

Gregor Doler pravi ...

OK, kot sem rekel, oba sma se strinjala s predlaganimi kaznimi, mogoče sem se narobe izrazil glede celotne zadeve. Bilo je mišljeno bolj kot kritika države glede na višanje kazni, rast inflacije in trdnosti balkanskih plač.
Kritika kulture voznikov pa je lahko samo še hujša. -Je pa zanimivo, da dosti slišimo za smrti mladih voznikov(ne "mladih" voznikov, ampak recimo 20-30letnikov), kar bi nam tudi lahko dalo kakšen namig v katero smer iti z obveščanjem voznikov o varnosti v CP in "pridganjem" o sami kulturi vožnje(del katere nam jo, kot Slovencem, manjka predvsem strpnost!).

OK, dosti za danes :)

persson pravi ...

Na Švedskem imajo progresivne kazni, ki so odvisne od bruto dohodka (ki ga država vidi v napovedi dohodnine). To je bolj fer.

Anonimni pravi ...

Tako visoke kazni niso sporne pod predpostavko, da bo Policija pošteno opravljala svoje delo. Pa ga bo? Ne nikakor. Tako kot sedaj bodo po liniji najmanjšega odpora izpolnjevali normo in kasirali na tistih, ki bodo v že včasih absurdnih razporeditvah prometnih znakov, spregledali kakšnega in vozili prehitro. Razlika bo le v tem, da bodo sedaj kasirali občutno več. Kaj pa prometna varnost? Ah ne se slepiti, to se jim gladko žvižga.
Zajc in Sušan pa pametujeta in pametujeta, razmere pa so vedno slabše. Res vrhunska strokovnjaka ni kaj.