ponedeljek, 9. april 2007

Nekaj bi imel ...

Jep, pa bi res rad nekaj imel.

Nekaj zadnjih dni malce bolj intenzivno razmišljam o dopustu. Predvsem kako (brez stresa), kje (na morju), s kom (familija, ni vprašanje), zakaj (zaradi regeneracije) ga preživeti. Ker sem se nekaj let nazaj okužil z jadranjem (Grega hvala), vedno bolj razmišljam o nakupu jadrnice ali trimarana.

Vedno bolj ugotavljam, da mi "civilizirane" - beri hotelske & co. - počitnice ne ustrezajo. Sicer je fino za kakšen vikend (npr: plesni vikend) počitnikovati v hotelu ali podobni namestitvi. Vendar za tisto resno filanje baterij ne potrebujem ničesar drugega kot MIR. Pred leti smo hodili še v sindikalne hišice, pa so mi sčasoma začele presedati (vožnja na plažo, okolica...). Zaradi tega smo pred leti presedlali med kamperje. In ker dolgčas ali naveličanost ne počiva, smo si pred letom dni omislili gumenjak, s katerim smo se preteklo leto podali na bližnje in oddaljene plaže. Tudi letos bomo še nadaljevali s podobnim početjem. Do sedaj smo bili v Zatonu pri Ninu, letos pa gremo še bolj na jug - blizu Murterja se bomo preganjali. Upam, da bo vreme solidno in morje primerno za prevažanjem z gumenjakom.

In sedaj se pojavlja tisto začetno vprašanje; Zakaj bi nekaj več, drugače. Ker s časom ugotoviš, da ni vse hitro premikanje od zaliva do zaliva, ropotanje na krmi in dolgčas posadke. Več pomeni tiho plutje, možnost pogovarjanja, opazovanje narave, morskega življenja in podobno.

Te užitke pa lahko ponudi le plovba na plovilu, ki izkorišča moč vetra - jadra.

Kot sem že zapisal, smo se že skoraj 90% odločili, da gumenjaka prodamo in nabavimo nekaj na jadra. Ampak zadeve niso nikoli črno/bele, temveč sive. Pa so se znanci, kolegi, prijatelji oglasili, da naj malce bolj razmislim, če se splača imeti svojo barko. Najemi jadrnico pa imaš dopust, mi pravijo. Tudi to je res. Ampak razmišljam malce bolj v prihodnost.

Plovilo, ki ga želim nabaviti, je za vsaj 10 let in če uporabim malce preproste čarterske logike, hitro ugotovim, da se kar splača imeti svoje manjše plovilo (z možnostjo prevoza na prikolici). Zaradi tega, ker je najem barke poleti (edini možni termin dopusta) preko čarterja precej drag (>>1500€/teden) in se plovilo mojih sanj izplača že v nekaj letih. Če pa želim najem barke narediti bolj znosen, pa potrebujem kakšnega sopotnika. Ampak potem nastane gužva, prilagajanje in to ni več to. Pa še sopotnike moraš vedno iskati.

Za družabno jadranje pa so termini, ko se lahko s prijatelji (ali družine) odpravimo na velike jadrnice in je prava fešta. Za krajše obdobje in številčno močnejše posadke je zelo primeren termin okoli konca pouka v juniju, ko nekaj dni ni veliko dela, pa praznik je. Za moška jadranja je pa tudi oktober (počitnice) še zelo dobra izbira ali pa okoli začetka maja. Če se na prvem bolj plaziš od zaliva do zaliva, da se otroc namakajo, je druga verzija bolj na nož, za pridobivanje izkušenj.

Za tiste, ki se spoznate pa še slikice čolničkov, ki me zanimajo. Upam, da bom lahko oba v kratkem preizkusil in si ustvaril svoje mnenje (seveda ga boste deležni tudi na blogu).

Viko 20

Trokril


_/)

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

Se priporočam za testno vožnjo. (Se vam ne bo treba prilagajati :D)

persson pravi ...

Ufff, tole bi bilo potrebno poskusit.
Če bi gledal po izgledu, bi kupil Viko 20. Ampak to samo po izgledu. Katera je pa boljša pa ti veš.

Morje je zakon, le sonce me moti na njem... :)