nedelja, 3. junij 2007

Verižni eksperiment in malce popra

Prejšnjo soboto, 26. 5., smo bili v Tehniškem muzeju Slovenije kjer smo si ogledali verižni eksperiment. Kot prvo me je presenetilo, da je bilo obiskovalcev tako malo. Da se posipam s pepelom, tudi mi smo bili prvič. Zadeva je zelo zanimiva in poučna.

Predvsem pa smo me presenetili študentje in študentka (vsaj eno sme videl) fakultet, ki sta sodelovali na prireditvi. Bili so zelo komunikativni in so zelo dopadljivo (predvsem tista za laične gledalce) predstavili nekatera dejstva s področja fizike. Bravo, kar tako naprej.

Tudi osnovnošolci in srednješolci so predstavili zelo zanimive eksperimente, ki so jih združili v precej dolgo verigo. Osnova vsakega eksperimenta je kroglica, ki se kotali, dviga, poriva in ne vem kaj vse še. S pomočjo kroglice spravijo v gibanje jadrnice, avtomobile, nihala in tako naprej. Naslednji eksperiment pa spet sprožijo s pomočjo krogle in gibanje teče naprej.

Seveda smo si kasneje ogledali še muzej. Moški del familije - beri večina (3:1) - je zavila takoj do dvo, tro ali več kolesnikov. Razstavljeni avtomobili so super. Fanta sta kar nekajkrat "zinila", ko sta si ogledovala te "škatle". Najlepši so še vedno avtomobili od našega ex. predsednika, ex. države - oj mladosti moja kje si. :)

Seveda pa brez "ocvirka" ne gre. Ob zaključku ogleda naletimo na otroka in stare starše, ki so si tudi ogledovali avtomobile. Ampak kako.

Sicer nisem vedno nadušen nad pravili v muzejih - ne dotikajte se eksponatov. Ampak kar pa so ti počeli, je pa bilo veliko preveč. Tisto malo bitjece se je sprehajalo med avtomobili, stari pa ga (ali jo) je veselo slikal. To bi še preživel, ampak ko je otroka poslal sedet v avto, je pa bilo dovolj. Po prijaznem (ja še vedno) opozorilu, se je spravil na nas kot da smo mi počeli oslarije.

Izjavil je kako pa si bo otrok zapomnil, da je bil v muzeju. Halo. To še ne pomeni, da naj otrok odpira avtomobile in se se sprehaja po avtomobilu. Na tak način so lahko eksponati uničeni v nekaj dneh ali mesecih. Pa je bilo še hujše. Razburjati in kregati z nami se je začel vpričo otroka. Zelo vzgojno. Pa ta tip bi naj vedel kaj je vzgoja - je profesor na FDV, pa še v medijih se dosti pojavlja. V prihodnosti bo imel težave otrok, ki ne bo vedel da se tega ne počne.

No ker si našega izleta nismo želeli pokvariti, smo se enostavno odpravili naprej. Pa nobenega čuvaja ni bilo v bližini.

Priznam pa, da mi je pritisk držalo še nekaj časa. Na običajni nivo mi ga je spravil pirček pri svakinji. :) Je pač imela rojstni dan.

5 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Meni se je najbolj vtisnila v spomin 5cm debela šipa od Titovega avta in to, da je imel v avtu celo telefon

Anonimni pravi ...
Skrbnik spletnega dnevnika je odstranil ta komentar.
Anonimni pravi ...

Ja, js tut tko mislm.

yambor pravi ...

:)

Priznam, da rodrigovega komentarja ne razumem. Me lahko kdo razsvetli z njegovim umotvorom.

Anonimni pravi ...

Oi, I found yours blog for google tá well interesting I liked this post. When to give gives passed for mine blog, is on personalized t-shirts, shows step by step as to create a well personalized t-shirt way. Until more.

Nekaj takega (via babelfish translator). Je pa v portugalščini. To bi moral persson znati, ko je bil tam.